Новото ръководство на Българската федерация по хокей си остави за цел стабилизиране на финансовото състояние и привличане на децата към спорта. Президентът Мартин Миланов и изпълнителният директор Стоян Бъчваров смятат, че стъпка към тази посока е домакинството на световното първенство за мъже в трета дивизия, което ще се проведе от 10 до 16 април следващата година в Зимния дворец.
martin milanov
“Поех ръководството на федерацията от предшественика ми Красимир Кръстев в доста тежко финансово състояние. Задълженията надхвърляха 150 хиляди лева”, каза Миланов. Надеждата му е с “общите усилия на цялото ръководство” до лятото по-голямата част от дълговете да бъдат изчистени. Заради забавени плащания за ползването на Зимния дворец началото на първенството е било под въпрос, но е постигнато споразумение за разсрочване.
martin milanov
“Покрай спечеленото домакинство на световното успяхме донякъде да стоплим отношенията и с Министерството на младежта и спорта, откъдето до този момент не ни отпускаха почти никакви средства. По този начин се надявам да спасим целия сезон”, допълни той.
martin milanov
В основата на плана за развитие е популяризирането на хокея сред децата. Федерацията организира нов турнир – “Крос айс лига”, с участието на десет отбора. “Искаме по време на мачовете от световното първенство през април догодина да осигурим автобуси, с които да докарваме деца от столични училища, за да наблюдават срещите. Имаме и огромно желание да лицензираме нови треньори, които, след като завършат НСА, да започнат работа с подрастващите, като федерацията два пъти седмично по два часа ще осигурява безплатен лед за заниманията им”, каза Миланов.

По думите му за разходите за съдийски такси за мачовете от първенството и за Купата на България и за наем за лед са необходими над 90 хиляди лева.
martin milanov
Сега във федерацията членуват 15 клуба, като не всички развиват играта. Наскоро е учреден и “Балкан” (Ботевград). “Надяваме се там да направим и една минипързалка, за да може да се развива хокеят и извън София. Във Варна има такава изкуствена пързалка, но тя е с умалени размери. На нея може само да се тренира, но не и да се играят официални мачове. На този етап можем да ползваме само Зимния дворец и пързалката на “Славия”, което е прекалено недостатъчно, а един час наем на лед е 160 лева, което е доста тежко за нашите възможности”, обявни Миланов.

Той постави като цел пред националния отбор изкачване в горната дивизия.

dnevnik.bg