Спорт, образование и здравословно хранене в проект „Здраво и образовано дете“

мартин миланов

Мартин Миланов, Председателят на Българската Федерация по хокей на лед ежегодно организира редица спортни събития в България и наред с това спомага започването на оздравителни промени в спорта. Освен това като Председател на Асоциация на Спортуващите Общества развива проекта „Здраво и образовано дете“ е радетел за налагането на спорта в българското училище и за ограмотяването на нацията относно ползите от здравословното хранене. Ето какво сподели той с нас:

– Здравейте, г-н Миланов! Вие се занимавате с много дейности – освен председател на Българската Федерация по хокей на лед, вие сте Президент на Балканската Хокейна Лига, член на Управителният Съвет на Българската Федерация по кънки, председател на Спортния клуб по кънки и хокей на лед „Славия“ и ръководител на „Зимна пързалка Славия“? Как успявате да жонглирате с толкова много проекти и задължения?

Мартин Миланов: Да, проектите са много, а отговорността по тях значителна. Но аз се справям със задачите си с дисциплина и отдаденост, две качества които дължа на спорта. За да бъде успешен всеки съвременен човек в това забързано ежедневие в което живеем и сред целия стрес, той трябва да умее да контролира себе си, да има тонус и да бъде последователен. Без дисциплина и самоконтрол не може да има успех.

 

– Разкажете ни малко повече за проекта „Здраво и образовано дете“? Какво целите с него?

Мартин Миланов: Проектът „Здраво и образовано дете“ е замислен от всички в асоциацията на спортуващите общества. Нашата цел е да върнем спорта в училище поне на нивото на който беше той в моите ученически години. Но освен спорт, ние планираме да заведем в училищата експерти от различни сфери, които да изнесат лекции на учениците по пет основни теми. Тези теми са наболели в нашето общество, а на децата не се обръща нужното внимание към тях или по-скоро те няма от къде получат професионално мнение от водещи експерти в областта. Именно това ще направим ние – ще срещнем експертите с децата.

 

– Споменахте пет основни теми по проекта „Здраво и образовано дете“? Можете ли да разкриете кои са те?

мартин миланов

Мартин Миланов: Разбира се. Основните теми, които ще дискутират експертите и учениците са темата за безопасното използване на интернет, темата за опасността на стероидите и защо не трябва да се ползват те, както и темата за насилието в училище и как може то да бъде избегнато. Другите важни теми, за които ще говорим с децата обхващат важността на здравословното хранене и благоприятните последици за организма от него, както и неизменната роля на спорта в живота ни и ползите от редовните спортни занимания.

 

– Споменахте важността на часовете по спорт в училище – достатъчно разнообразен и достатъчно застъпен ли е спорта сред учениците?

Мартин Миланов: Голяма част от спортните бази в училищата трябва да бъдат ремонтирани, за да станат привлекателни за учениците и да им бъде приятно да тренират. Знам, че всички образователни часове са важни, но спортът също е важен и не бива да бъде пренебрегван. Освен това, училищата трябва да канят различни треньори, които да представят на децата различните видове спорт, да открият пред тях нови хоризонти, да ги привлекат в школите на този спорт в съответния град.

 

– Колко важно е здравословното хранене за правилното развитие на децата? Знаят ли родителите какво се сервира в училищните столове и какво се продава в училищните лавки?

Мартин Миланов: Все повече родители започват да обръщат внимание на здравословното хранене и това много ме радва, но има още много път да се извърви в тази насока. В училищата трябва да се въведат часове, в които да се ограмотяват децата относно здравословните и вредните храни. За учениците, които са с наднормено тегло трябва да се изготвят специални здравословни диети. Трябва да се упражнява и по-голям контрол върху стоките, които се предлагат на децата в лавките на училищата. Истинско безобразие е наличието на чипс и газирани напитки там! Това са изключително вреди храни. Много от родителите се борят с тези стоки, които се продават в или около училищата, но битката е много трудна, защото липсва гражданско съзнание в тази насока в обществото ни като цяло.

 

– Обръща ли се достатъчно внимание в училищата на здравето на децата като цяло?

Мартин Миланов: Училищата имат медицински персонал, но той е недостатъчен за големия брой ученици, пък и не би могъл да бъде компетентен по всички въпроси. Разбира се, родителите имат най-голяма грижа за здравето на децата си, но би било полезно ако в училищата се провеждат прегледи през няколко месеца при ортопед, например, с цел избягване на плоскостъпие и разясняване на родителите как да избегнат дюс табана при децата им. Ограмотяването на родителите и на самите деца е много важно и би помогнало за избягване на редица проблеми свързани с изкривявания на гръбнака, болки в коленете, дископатии и куп други проблеми които са резултат от липсата на активен живот.

 

– Какви са дълготрайните ползи от здравословното хранене и спортуването в училище?

Мартин Миланов: Правилното хранене със здравословни продукти и редовният спорт в училище е от изключителна важност за сформиране на двигателната култура при децата. Те учат децата да бъдат активни, да бъдат дисциплинирани и отговорни. Освен това, изграждането на правилните навици относно храна и спорт, допринася за отклоняването на вниманието на децата от различни вредни привички които са особено опасни в тази възраст като цигари, алкохол, наркотици. Децата, които веднъж започнат да спортуват и се научат да се хранят здравословно боледуват доста по-рядко, имат добър тонус и водят щастлив живот.

 

за lifenews.bg Теодора Каменова