Децата и безопасният интернет

 

Мартин Миланов познат ни още като председател на Българската Федерация по хокей на лед, развива проекта „Здраво и образовано дете“ чиято основна цел е налагането на спорта в българското училище и ограмотяването на нацията относно ползите от здравословното хранене, опасностите които дебнат в интернет и нарастващото насилие в училищата. Наболелият в обществото въпрос относно безопасността на децата в интернет, ни провокира да потърсим съвет от г-н Миланов. Ето няколко съвета, които сподели с нас той.

мартин миланов

Мартин Миланов: децата и интернета

През юни Националният център за безопасен интернет направи проучване, от което се установи че децата започват да използват интернет във все по-ранна възраст, все по-често и по все по-мобилен начин. Ако тези деца имат нужните умения, както и подкрепа у дома, то те биха имали позитивно преживяване в мрежата и това не би следвало да е проблем, но не винаги е така.

 

Мартин Миланов: основните рискове за децата в интернет

Безкрайно много са възможните рискове за децата ни в интернет. Родителите трябва да са наясно с тях и да са в състояние да могат да предпазят децата си. Ето основните видове рискове:

  • Онлайн тормоз – това сякаш е най-масовият проблем при младежите, които използват мрежата. Заплахите, обидите, обидните видеоклипове или колажи, изтичането на интимни снимки – всичко това уронва достойнството на човека, но ако един възрастен има нужните ресурси да се справи с това, децата са изключително травматизирани от подобен психически тормоз и често той преминава във физическо насилие в училищното заведение.
  • Уронващи достойнството снимки и видео – това а материали, които показват детето в различни интимни дейности или ситуации на силни емоции. Много често такива снимки се качват от самите деца или от техните родители, тъй като те не си дават сметка че могат да станат обект на тормоз.
  • Вредно за психиката съдържание – такова съдържание имат игрите с насилие, които са особено опасни за малките деца и могат да доведат до самонараняване, кошмари, агресивно поведение в реалния живот.
  • Насаждане на омраза – в социалните мрежи има групи, които насаждат език на омразата, утвърждават дискриминация по различни признаци и провокират насилие.
  • Секстинг – размяната на интимни съобщения и снимки между учениците е популярна, но това е изключително рисково. Подобно съдържание може лесно да изтече в мрежата от недоброжелатели.
  • Порнографско съдържание – има много подобни сайтове с текстове, снимки и видеа, които са достъпни за деца. Възможността децата да видят подобно съдържание може да доведе до събуждане на чувства за срам, вина, объркване, нереалистични представи.
  • Онлайн педофилия – това е най-голямата опасност, която дебне в интернет. Децата трябва да бъдат предупредени, а родителите им трябва зорко да следят социалните мрежи за странни познати, разговори и размяна на снимки и видеа.

 

мартин миланов

Мартин Миланов: как да предпазим децата си в интернет

В няколко от нашите училища в района проведохме интересна инициатива на тази тема “Интернет безопасност”. Чрез лектора Николай Кръстев, Интернет предприемач и онлайн маркетинг специалист. Има редица предпазни мерки, които родителите могат да вземат за децата си с цел използването на интернет по безопасен начин. Тези мерки са в зависимост от възрастовата граница на децата и са по-лесно приложими при по-малките деца. Има опция за филтриране на съдържанието в големите търсачки, како и за създаване на така наречените детски профили под 18 год., при които децата могат да ползват само някои безопасни приложения, а останалите да бъдат блокирани. Настройките за сигурност също са важни и позволяват снимки и информация да са видими само за приятелите на детето и да не са публични.

Screenshot-34

Родителите трябва да разговарят редовно с децата си, да се интересуват и да знаят какви сайтове посещават, да могат да ги научат да различават онлайн пространството от действителността.

 

Мартин Миланов: позитивно използване на интернет

Глобалната мрежа предлага много знания, затова децата трябва да бъдат научени как да я ползват, как да бъдат дигитално компетентни, как да мислят критично и сами да се пазят от сайтове и съдържание което може да им навреди. По-малките могат да бъдат научени на игри, които развиват уменията им за четене, писане, рисуване. По-големите могат да бъдат научени как да търсят полезна за темите им в училище информация.

 

Децата трябва да са наясно, че за да използват компютъра, таблета или телефона трябва да поискат разрешение от родителите си и да го ползват не повече от час на ден. Те трябва да умеят да помнят, но и да пазят паролите си, както и да контактуват само с хора, които познават в реалния живот. Родителите трябва да са наясно с това кои сайтове посещават децата им, а децата трябва да са достатъчно спокойни да споделят с родителите си, ако имат проблеми.

 

Мартин Миланов: ползването на интернет от децата е неизбежно, но то трябва да е контролирано

Живеем в модерен свят и ползването на мобилни устройства и интернет от децата е неизбежно. Рисковете, които крие то обаче, са много. Родителите следва да позволяват на децата си, но и да ограничават ползването им на интернет за да избегнат влошаване на здравето, общия тонус, качеството на съня, влошеното зрение. Те биха могли да насърчават децата си да играят повече на вън, да общуват с връстници в реалния живот, да спортуват редовно и да споделят.